Antoine Henri Becquerel (Materie)

Henri Becquerel

Antoine Henri Becquerel, geboren op 15 december 1852 en gestorven op 25 augustus 1908. Hij ontdekte bij toeval radioactiviteit en kreeg in 1903 de Nobel Prijs samen met Pierre en Marie Curie “ter erkenning van de buitengewone diensten die hij heeft verricht door zijn ontdekking van spontane radioactiviteit.

Hij werd geboren in Parijs in een familie die helemaal toegewijd was aan de wetenschap. Zjn vader had onderzoek gedaan naar zonnestralen, fotografie en luminescentie, de emissie van licht uit onverhitte voorwerpen.

Antoine Henri Becquerel heeft onderzoek gedaan naar de de fluorescentie van voorwerpen. Na zijn proeven kwam hij tot de conclusie dat het uraniumzout, dat hij gebruikt had voor zijn proeven, spontaan een onzichtbare en doordringende straling uitzendt die anders lijkt te zijn dan röntgenstraling. Hij noemde deze straling dat ook rayons uraniques.

Pierre en Marie Curie deden verder onderzoek en vonden andere stoffen in uranium. Deze zorgden voor de straling (radium en polonium). Dit zorgde ervoor dat de straling tot op de dag van vandaag ‘radioactiviteit’ wordt genoemd.

Door deze wetenschappers kunnen wij nu de radioactiviteit in voorwerpen meten en kunnen we mensen ervoor waarschuwen. Nu kunnen we meten en rekenen hoe lang iets radioactief blijft en kunnen we proberen het te reduceren door andere methodes toe te passen (kernenergie en kernafval)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: